Att använda tygmärken (instruktion)

Olika typer av baksidor på tygmärken

Enkel, även kallad "sew-on", märke utan baksida. Märket blir mjukare och enklare att sy. Går även bra att limma fast med eget textillim

Iron-on, påstrykningsbart lim. se instruktioner och tips nedan

Kardborre, hård sida på märket, mjuk sida kommer lös.

Stick-on, en ovanlig bakside-typ. Fungerar lite som ett klistermärke


I överlag tål våra tygmärken mycket slitage och hög värme (strykjärn 3 prickar).

Det är oftast själva plagget ni applicerar dessa på som sätter begränsningarna i form av ex. tvätt och stryktemperatur. Utgå därför från vad plagget ni arbetar med tål i första hand. Det fungerar bra att använda en längre temperatur, ex. två prickar, man behöver bara stryka lite längre då.

Generellt sätt ska tygmärken tåla tvätt upp till 60 grader.

Just vad plagget ni arbetar med tål har ni bäst koll på, men det finns även väldigt mycket information på internet med folk som testas alla specifika material/kläder och placeringar man kan tänka sig. 

På Youtube hittar man ofta mer detaljerade beskrivningar och guider genom sökningar som ex. "Iron-on patch -material-/-placering- ". 

Beroende på vart man sätter märket utsätts de såklart för olika utmaningar. Ställen om rör på sig mycket har större risk att släppa med tiden. Vi rekommenderar att man syr på märket i första hand, om märket även har påstrykningsbar baksida (iron-on) är det såklart bäst att både stryka + sy. Flera av våra tygmärken har "enkel baksida", dessa sys vanligtvis men man kan även använda textillim för extra fäste om man vill. 


Strykinstruktioner:

  • Undvik ånga på strykjärnet (det är bara värmen som behövs).
  • Lägg en trasa/tygbit mellan märket och strykjärnet för jämnare värmespridning. Detta skyddar även märket och dess trådar från att brännas.
  • Tid för strykning är vanligtvis ca 30-60 sekunder beroende på temperatur och material. Man får ofta prova sig fram vad som håller bäst i er fall och på det material ni använder. 
  • Efter strykning kan man pilla lite på kanten och se om limmet smält/sitter bra och stryk igen efter behov. 
  • Det är bra om man stryker på både utsidan och insidan av plagget för att se till att limmet smälter och tränger in i tyget som det ska.


Det är normalt att lim lossnar om man sätter märket på ställen som rör på sig mycket, det går att stryka en omgång till i efterhand. Men att även sy hela, eller punkt-sy utsatta delar som ex. hörn, förstärker hållbarheten.


Har ni egna tips och erfarenheter vid användning av tygmärken som ni vill att vi lägger upp här får ni gärna höra av er till [email protected]